
HEALTHCARE INTERPRETATIONS TASK FORCE INTERPRETATION  

Number: HITF.2004.001  

Date: January 2004  

Code: NFPA 101, 18-2.2.2.2 and 19-2.2.2.2; 2000 Edition  

Background:  Sections 18-2.2.2.2 and 19-2.2.2.2 of the 2000 Edition of the Life Safety Code 
(LSC) are being interpreted and enforced through Medicare & Medicaid Regulations 
and State enforcing authorities in a very inconsistent manner. It is clearly understood 
that some states have requirements that are more restrictive and different than Section 
18-2.2.2.2 & 19-2.2.2.2 of the LSC, but the differing interpretations are occurring in 
states that have no requirements for locking of doors that are more restrictive than the 
LSC. The differing interpretations are also coming from the Federal level where to 
the best of our knowledge there are no requirements other than those contained in the 
LSC.  

The Technical Committee on Health Care Occupancies in the 1988 edition of the 
LSC made major changes to the Code relative to the locking of doors in health care 
facilities. These changes were necessary to recognize how health care services were 
being provided in today’s facilities and the need to lock doors to prevent the very real 
hazard of elopement by patients.  

I personally submitted the proposal to expand the permissiveness to lock doors 
beyond psychiatric hospitals and certain areas in acute care hospitals. The 
substantiation for these changes was for the LSC to recognize the need to lock doors 
in nursing homes due to the significant increase in the population of Alzheimer and 
dementia patients. The Technical Committee wisely chose to expand the proposal and 
use the term “clinical needs of the patient” and not restrict locking to only psychiatric 
facilities. The Committee also wisely chose not to “laundry list” those illnesses that 
might require locking of doors and chose the words “clinical needs.” It is my 
understanding that the Technical Committee did not restrict the types of locks that 
could be used, the number of locks in a means of egress unless time delay locks were 
used, or require a minimum number of patients whose clinical needs required locking 
before doors could be locked.  

It is clear that many AHJs are not comfortable or are opposed to the permissiveness 
of the newer editions of the LSC relative to the locking of doors when the clinical 
needs of the patient requires locking to prevent elopement or escape. With the 
adoption of the 2000 LSC for Medicare / Medicaid, many AHJs are putting up 
roadblocks to try to prevent the locking of doors or to limit the number of doors that 
can be locked. Although not specifically a LSC issue, AHJs are even prohibiting the 
locking of doors using the requirement that a facility must maintain compliance with 
the requirements of the building code the facility was required to comply with when 
built, which did not permit the locking of doors. This borders on absurdity because 
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when these older facilities were built, they did not even house patients whose clinical 
needs required locking to prevent elopement. Even if they did house these types of 
patients, the facilities weren’t heavily fined for elopement by the very same agencies 
that restrict or prohibit the locking of doors to prevent elopement.  

Psychiatric hospitals, which have a lower staff/patient ratio than acute care hospitals 
and nursing homes, have key locked doors for more than 100 years. When the 
Technical Committee changed the requirements in the Code for the locking of doors 
in the 1988 Edition, there were no incidents brought to their attention that the key 
locking of doors in psychiatric hospitals had resulted in the injury or death of patients 
due to a fire or other emergency incident. It would be nice and neat if the only hazard 
a health care facility had to face was fire, but in the real world, this is not the case. 
Health care facilities must be given the tools to address such hazards as elopement, 
infection, etc. 

Question 1:  Is it the intent of the Code to require a minimum number of patients whose 
clinical needs require the locking of doors be housed in a healthcare facility in order 
to permit the doors to be locked? 

Answer 1:  NO  

Question 2:  Is it the intent of the Code that patients whose clinical needs require the locking 
of doors be housed in the same smoke compartment or on the same floor? 

Answer 2:  NO  

Question 3:  If the answer to Questions #2 is no, can the patients whose clinical needs 
require the locking of doors be distributed throughout the facility based on the health 
care program of the facility?  

Answer 3:  YES  

Question 4:  Is it the intent of the Code that the clinical needs of patients relative to the need 
to require doors to be locked be determined by the appropriate and qualified staff of 
the health care facility?  

Answer 4:  YES  

Question 5:  Is it the intent of the Code to restrict the type of locking device to time delay 
locks?  

Answer 5:  NO  

Question 6:  If the answer to Questions #5 is no, can key locks, cipher locks, magnetic locks 
and similar locks be used as long as they can readily be unlocked by staff present 
when the doors are locked?  

Answer 6:  YES  
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Question 7:  Are locks, other than time delay locks, and locks used on doors for stairway re-
entry, required to automatically unlock upon operation of the fire alarm system or 
power failure?  

Answer 7:  NO  

Question 8:  Are the number of locked doors in the means of egress limited other than for 
doors using time delay locks?  

Answer 8:  NO 
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