
HEALTHCARE INTERPRETATIONS TASK FORCE INTERPRETATION  

Number: HITF.2007.001  

Date: June 5, 2007  

Code: NFPA 101 (2000) 19.2.5, 19.2.3.3 exception # 2 

NFPA 101 (2006) 19.2.5.6, 19.2.3.4(4) 

Background:  Recently several surveyors have cited medical centers for not maintaining 6 and 8 
feet corridor widths within suites, usually within emergency department suites.  The 2000 
Code was quite clear on this issue where, under the corridor width requirements Section 
19.2.3.3 had an exception stating “Exception # 2 Exit access within a room or suite of 
rooms complying with the requirements of 19.2.5”. We had the understanding that 
corridor width requirements do not apply within a suite. We would then default to 
Chapter 7 Section 7.3 and 7.3.4, which specifies a minimum width of 36 inches as the 
general rule and allows exceptions down to 28 inches. The 2006 Code has the same 
requirements. 

Question: Within a space meeting the requirements for a suite, do the requirements for 
minimum corridor width apply? 

Answer: NO 
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