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PORTABLE DEVICES/EQUIPMENT IN CORRIDORS 

Background:  Healthcare occupancies are prone to having more and different types of equipment in 
them. While NFPA 101 – Sections 18.2.3.4 and 19.2.3.4 work to address the importance of 
maintaining minimum corridor widths, portable devices / equipment invariably find their way 
into these corridor spaces. Computers on wheels (COWs) are a particular concern.  

NOTE: Because the size, geometry, and combustibility of mattresses and bed furnishings can 
vary to a great degree, and the possibility of other items being “stored” on the mattress 
surface, beds should not be considered portable devices / equipment for the purposes of this 
interpretation. 

Questions/Answers:  

Q1. How long should portable devices / equipment on wheels (such as COWs, portable x-ray 
machines (i.e. C-arms), EKG / EEG or other diagnostic equipment or other equipment with 
electrical connections) located in a corridor be permitted to be inactive before they are 
considered to be in storage? In this context, inactive is the amount of time that passes 
between users accessing the equipment.  

A1. Although the code does not address a specific time limit (See NFPA 101:A.18.2.3.4/A.19.2.3.4), 
recent interpretations by the Joint Commission and Centers for Medicare/Medicaid Services 
have established a time of 30 minutes as a maximum limit on the amount of time that 
portable devices/equipment on wheels can be considered to be in use. The HITF agrees that 
this is a reasonable time frame for an AHJ to consider.  

Note: This limitation should not be applied to crash carts or isolation carts.  

Q2. Based on the answer to Q1, if the portable devices / equipment on wheels do not compromise the 
required egress width, can they be stored in the egress corridors, i.e. alcoves or spaces? 

A2. YES. Alcoves or spaces being used for such purposes are not considered to be hazardous areas as 
defined by NFPA 101:18.3.2.1/19.3.2.1, nor should they be subject to the requirements for 
areas open to the corridor (See NFPA 101:18.3.6.1/19.3.6.1). 

Q3. If the answer to Q2 is yes, can the portable devices / equipment on wheels be charging in these 
acceptable locations or while in use?  

A3. YES, provided that the battery and charging systems meet the following design requirements to 
ensure safe operation:  
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-Sealed Lead-Acid Batteries:  

-Absorbed Glass Mat design and  

-Sealed Case (Sealed Lead-Acid)  

-All Battery Systems (SLA, NiMH, Li+ Ion, Li+ Ion Polymer):  

-Smart Charging system with overcharge protection and  

-Shorted cell protection that shuts down upon detecting a shorted cell 

End of Interpretation HITF.2007.002 


