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Q. Is an informed consent necessary for all x-rays in pregnant women?

A. No, not on routine diagnostic studies. High dose procedures are treated case by case.
Background
Here is part of what ACOG says in ACOG Committee Opinion #299

1.) Women should be counseled that X-ray exposure from a single diagnostic procedure does not result in harmful fetal effects. Specifically, exposure to less than 5 rad has not been associated with an increase in fetal anomalies or pregnancy loss.

4.) Consultation with an expert in dosimetry calculation may be helpful in calculating estimated fetal dose when multiple diagnostic X-rays are performed on a pregnant patient.”

Here is what UpToDate says

“Radiation risks should be discussed with the pregnant patient, including an explanation of the background population risk for miscarriage, congenital anomalies, genetic disease, and growth restriction (approximately 20, 4, 10, and 10 percent, respectively). Consultation with a radiologist should be obtained to plan the optimum study using the least amount of radiation or to reconstruct the amount of radiation exposure from examinations performed prior to knowledge of the pregnancy.”

http://www.uptodateonline.com/utd/content/topic.do?topicKey=maternal/2119&type=A&selectedTitle=3~37
If the Radiologist is planning a series of high dose procedures then it is incumbent on ‘an expert in dosimetry calculation’ (read as: the Radiologist) to discuss the risks and benefits with the patient, e. g., not the Family Physician, OB/GYN, or clinic nurse ordering the test to get a pre-procedure informed consent. 

In those complex cases the ‘expert in dosimetry calculation’ discussion can be documented in the patient’s chart in paragraph manner or in a preprinted form if the ‘expert in dosimetry calculation’ feels it is necessary to document their discussion.

Bulleted points from ACOG Committee Opinion #299

Guidelines 

The following guidelines for X-ray examination or exposure during pregnancy are suggested: 

1. Women should be counseled that X-ray exposure from a single diagnostic procedure does not result in harmful fetal effects. Specifically, exposure to less than 5 rad has not been associated with an increase in fetal anomalies or pregnancy loss. 

2. Concern about possible effects of high-dose ionizing radiation exposure should not prevent medically indicated diagnostic X-ray procedures from being performed on a pregnant woman. During pregnancy, other imaging procedures not associated with ionizing radiation (e.g, ultrasonography, MRI) should be considered instead of X-rays when appropriate. 

3. Ultrasonography and MRI are not associated with known adverse fetal effects. 

4. Consultation with an expert in dosimetry calculation may be helpful in calculating estimated fetal dose when multiple diagnostic X-rays are performed on a pregnant patient. 

5. The use of radioactive isotopes of iodine is contraindicated for therapeutic use during pregnancy. 

6. Radiopaque and paramagnetic contrast agents are unlikely to cause harm and may be of diagnostic benefit, but these agents should be used during pregnancy only if the potential benefit justifies the potential risk to the fetus. 

Guidelines for diagnostic imaging during pregnancy. ACOG Committee Opinion No. 299. American College of Obstetricians and Gynecologists. Obstet Gynecol 2004;104:647–51. 

Some practical issues:

-Imaging teams are reluctant to x-ray any pregnant patient for any reason.  The medical necessity needs to be there and be real.
-Ask female patients of child bearing age if there is a chance they might be pregnant.  This applies whether they are presenting for plain films, CT or MRI.

 

-Informed consent is not standard for routine plain films.  Do shield patients when applicable to minimize exposure to the fetus and gonads.  The techs are supposed to annotate or record this in the RPMS record when they do.

 

-If you get a positive PPD new conversion result in a prenatal patient, CXR's are not necessary for asymptomatic pregnant patients. A CXR can be completed immediately post partum
 

-It is reasonable to get informed consent for contrast enhanced CT's, but the consent form focuses on the intravenous contrast and does not include a section on risk of ionizing radiation.  The imaging team assumes the ordering physician has taken all of this into account before ordering any x-ray exam, but especially in CT where exposure levels are much higher.   
-It is reasonable to create a form specifically worded for higher dose CT(s) in pregnancy.  Fortunately the clinical setting for pregnant patients having a CT is usually trauma and once in a while to rule out a cerebral hemorrhage or even more rarely pulmonary embolus.  In those cases, maternal risk out weighs the risk of exposing the fetus to ionizing radiation...either direct or by scatter.  Imaging teams have to rely on the ordering clinicians to help evaluate relative risk and benefit.

 

-Interestingly, although MRI is probably safe in pregnancy, many radiologists do consent them for MRI exams, and actually have a special consent form which they sign regarding the uncertainties of its effect, especially in the first trimester.  

In summary:

-If a pregnant patient is getting multiple high dose procedures, then ‘an expert in dosimetry calculation’ (read as: the Radiologist) should provide consultation

-If the ‘experts in dosimetry calculation’ want to get an informed consent on each pregnant patient for all x-rays themselves, then it would be an added process with no clinical/medical legal value added. 

-My suggestion is that rather than wasting their efforts on a multitude of low risk procedures, that the ‘experts in dosimetry calculation’ provide consultation only when getting multiple high dose procedures

-Lastly, if the ‘experts in dosimetry calculation’ (read as: the Radiologist at PIMC) feel an informed consent is needed for a particular procedure or series of procedures, then it should be performed by an ‘expert in dosimetry calculation’ e. g., not the Family Physician, OB/GYN, clinic nurse, etc…
 
