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Engineering Services Codes Committee  

Review Summary 

 

REFERENCE: National Fire Protection Association (NFPA) 1 (2015) – Fire Code  

 NFPA 13 (2013) – Standard for the Installation of Sprinkler Systems  

 IHS-Engineering Services Architect/Engineer Design Guide (2013) 

 E-mail between M. Young and P. Ninomura and J. Bermes (July 31, 2015) 

ISSUE: Are the requirements of NFPA 1, for the water supply for the fire hydrants, required 

for this project? 

LOCATION: Sioux San Indian Hospital, Rapid City, SD (Great Plains Area Office) 

BACKGROUND:  The expansion of the Sioux San Indian Hospital is on the priority list and funding 

appears to be forthcoming. The Great Plains Area Office has performed the required studies and 

documents, including the Program Justification Document (PJD) and Program of Requirements (POR). The 

design will have to address fire protection, so clarification on the fire protection codes has been 

requested. 

It is estimated that the water supply requirements for an NFPA 13, fire sprinkler system for the new 

hospital will be: 

 900-1200 gpm for fire sprinkler system (this includes 250 gpm hose allowance) 

The fire sprinkler system water flow requirement (stated above) is indicated as a range because the water 

flow requirement is dependent on many variables that will be determined during the design, e.g., fast 

acting sprinkler heads, building construction, building occupancy hazard classifications, etc.) 

NFPA 1 (Chapter 18 – “Fire Department Access and Water Supply") indicates that a water supply of 1938 

gpm is necessary for fire hydrants.  (Refer to email from Michael Young, dated July 31, 2015.) NFPA 1 

indicates that the water supply should be the greater flow between the fire flow required for the fire 

hydrants and the flow required by NFPA 13 for the fire sprinkler system. 

Previous DES Code Committee determinations in 2006 and 2013 have confirmed that the fire sprinkler 

water supply requirements are based on NFPA 13. 

A Code Interpretation request was forwarded to the Chairman of the Indian Health Service (IHS) Division 

of Engineering Services Codes Committee (Committee) in an August 13 2015 e-mail from Michael Weaver, 

Director, Division of Engineering Services – Seattle.  The request has the following question: 

1. Are the requirements of NFPA 1, for the water supply for the fire hydrants, required for this 

project? 

 

  



 Decision No. 2015.002 

2 

 

PRECEDENT: 

A previous Code Committee had considered the issue of appropriate criteria for determining required fire 

protection flows for IHS facilities (Decision No. 2013.002, November 19, 2013). Excerpts of the Committee 

decision are as follows: 

 NFPA 101 and NFPA 13 provide the required fire water capacity for a reasonable degree of 

protection for life and property from fire. 

 While the Committee does not have any information regarding the water flow and static pressure 

available at KHC, it is assumed another water supply source will be needed to comply with the 

requirements of NFPA 101 and 13. Therefore, if a water storage tank is required, it must be sized 

to comply with NFPA 13; no reduction is allowed beyond the minimum requirements of NFPA 13. 

 NFPA 13 provides a reasonable degree of protection for life and property. 

A previous Code Committee addressed a similar issue in Decision No. 2006.001, June 19 2006. The 

Committee decisions were as follows: 

 To reaffirm the IHS AE Guide's directive to utilize NFPA 101 requirements in determining required 

fire protection flows; and 

 To recommend the determination of fire flow requirements for all (IHS) facilities be made as 

directed by NFPA 101, using the appropriate  installation standard - NFPA 13, 13D or 13R – as 

required; and 

 NFPA 13 (2002) provided all necessary design approaches and appropriate fire flow calculations 

based on the building's hazard classification. 

PREVIOUS CODE COMMITTEE DETERMINATIONS: 

Previous Code Committee determinations stipulate the use of NPFA 101 and NFPA 13 to determine the 

amount of water required to reasonably protect life and property.  This Code Committee (Sep 2015) 

concludes that neither Decision No. 2006.001 nor Decision No. 2013.002 addressed the adequacy of the 

fire flow for fire hydrants. 

RECOMMENDATION AND CONCLUSION: 

The IHS AE Design Guide mandates compliance with NFPA Fire Codes. 

The Code Committee has determined that NFPA 1 stipulates that fire hydrants are required for the 

proposed IHS health care facility, Rapid City, SD (specifically, NFPA 1 paragraph 18.5 “Fire hydrants"). The 

water flow requirements to serve the fire hydrants shall be in accordance with NFPA 1. 
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The RECOMMENDATION: 

The Code Committee's responses are shown following each question: 

1. Are the requirements of NFPA 1, for the water supply for the fire hydrants, required for this 

project? 

Committee Response: Yes; the water supply requirements, for the fire hydrants, shall be in 

accordance with NFPA 1: Fire Code. 

SIGNATURES:    

 

  Concur   Do Not Concur DATE: 09/16/2015 /James Aberle/ 

   James Aberle, AIA 

   TX #21097 

 

  Concur   Do Not Concur DATE: 09/21/2015 /Nick Lu/ 

   Nick Lu, PE 

   WA #42309 

 

  Concur   Do Not Concur DATE: 09/16/2015 /Samuel Vega-Cotto/ 

   Samuel Vega-Cotto, PE 

   WA #66772 

 

  Concur   Do Not Concur DATE: 09/16/2015 /Bruce Kemmet/ 

   Bruce Kemmet, PE 

   AR #8026 

 

  Concur   Do Not Concur DATE: 09/21/2015 /Paul Ninomura/ 

   Paul Ninomura, PE 

   WA #18669 
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